Hypnose

50 minuten 80,00 Euro

Iwan is gecertificeerd Klinisch Hypno Therapeut.

Hypnose (uit het Grieks hupnos, slaap) is een kunstmatig opgewekte sterke concentratie, gekenmerkt door verhoogde vatbaarheid voor suggestie. Hypnose wordt uitgevoerd door opgeleide hypnotiseurs, die een speciale procedure volgen om de geest van de behandelde persoon in een tranceachtige toestand te brengen. Het is een kunstmatig gecreëerde staat van bewustzijn waarin men ontspannen is en geconcentreerd op een bepaald onderwerp. Geregistreerde patronen van hersengolven tonen aan dat iemand onder hypnose zich in een toestand tussen waken en slapen bevindt. Hoewel de wetenschappelijke geschiedenis van het gebruik van hypnose pas aanvangt met Frans Mesmer in de 18e eeuw werd de techniek reeds lang daarvoor toegepast door genezers.

Wetenschappelijke onderbouwing

Hypnose is zelf geen therapie, maar wel een hulpmiddel om therapeutische doelen te bereiken. Hypnose wordt o.a. in de hypnotherapie en regressietherapie toegepast. De werkzaamheid ervan is wetenschappelijk goed onderbouwd.  Vooral met behulp van MRI-scans en Elektro-encefalografie (EEG) zijn hersen fysiologische correlaties van trancetoestanden duidelijk aangetoond. Al door enkele hypnose-zittingen kunnen duidelijke veranderingen worden vastgesteld. Hypnose kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de behandeling van depressie, rook-en eet verslavingen, fobieën, spraakstoornissen, gevoel van eigenwaarde, stressvermindering of slaapstoornissen, vliegangst, concentratie en geheugen problemen.

Ook bij de behandeling van chronische pijn in combinatie met een kort gedragstherapeutisch programma kan vermindering van pijnintensiteit worden aangetoond. Mede daarom worden hypnose en aanverwante technieken wereldwijd meer en meer gebruikt in verschillende vormen van psychotherapie, waaronder regressietherapie.